Keresés...

372 kiemelkedő tudós, köztük 5 Magyarországon tevékeny kutató 713 millió eurót fordíthat a legjobb ötleteik megvalósítására

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) ma 372 kiváló európai tudóst választott ki konszolidációs támogatásra irányuló második pályázatán. A szakmai pályafutásuk derekán járó tudósok összesen 713 millió euró támogatást kapnak a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram finanszírozásában. A maximálisan nyújtható összeg 2,75 millió euró. A PhD fokozat megszerzését követően 7–12 év szakmai tapasztalattal rendelkező kiváló kutatók átlagosan 1,91 millió eurós támogatásban részesülnek, mellyel konszolidálhatják kutatócsoportjukat és továbbfejleszthetik leginnovatívabb ötleteiket.

A pályázat nyertesei többek között olyan kutatásokon dolgoznak, mint a tinédzserkori magatartászavarok okainak elemzése, az autizmus és a diszlexia eddig ismeretlen aspektusainak feltárása, vagy a gravitáció és a sötét univerzum einsteini elméleten túlmutató újraértelmezése.


Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a következőképp nyilatkozott: „A díjazottakhoz hasonló minden egyes nagyszabású projekttel hozzájárulunk ahhoz, hogy Európa a világ laboratóriuma legyen. A legkiválóbb és legkreatívabb kutatóink uniós támogatáshoz jutnak, így Európa is nap mint nap részesülhet a tudásba és humántőkébe történő beruházásokból."

Az EKT elnöke, Jean-Pierre Bourguignon hozzátette: „A konszolidációs támogatásban részesített 372 tudós saját kutatócsoportot alakíthat ki, és megközelítőleg 1500 posztdoktori és PhD-hallgatót vonnak majd be a kutatásokba. Így az Európai Kutatási Tanács ösztönzi a tehetséges kutatók következő generációját is, ami Európa gazdasági növekedésének feltételeként hozzájárulhat az Unió versenyképességéhez elengedhetetlen humán erőforrás megteremtéséhez. Ezen felül örvendetes, hogy a díjazottak között jelentősen emelkedett a nők aránya.”

A pályázat keretében támogatott tudósok 28%-a nő, ami növekvő arányt mutat a 2013-as, előző pályázathoz képest (24%). Az eredményes pályázatok arányát tekintve a nők (15,2%) valamivel nagyobb sikert tudnak felmutatni, mint a férfiak (14,9%). A felhívásra 2528 pályázat érkezett, ezek 15%-át választották ki. A kiválasztott tudósok átlagéletkora 39 év.

Öt Magyarországon folytatott kutatóprojekt

EKT-támogatásban bármely nemzetiségű elismert kutató részesülhet, aki Európában tevékenykedik, vagy vállalja, hogy kutatásait áthelyezze Európába. Öt díjazott Magyarországon végzi kutatási projektjét. Egyikük Dr. Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, aki már második alkalommal kap kutatási támogatást: 2007-ben az ígéretes fiatal kutatóknak odaítélt pályaindító EKT-támogatásban részesült. Ezúttal mintegy 1,85 millió euró áll rendelkezésére, melyet kutatócsoportja a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia tanulmányozására fordít.

Mint ismeretes, fertőzés kezelésekor egyes baktériumok ellenállóak lehetnek a felírt gyógyszerrel szemben. Ezzel egyidejűleg előfordulhat, hogy a baktériumok több más gyógyszerrel szemben is keresztrezisztenciát alakítanak ki. A további kutatásokat igénylő terület éppen az ellenkező hatás kialakulása: milyen gyakran, és miért fordulhat elő, hogy az egyik orvossággal szembeni rezisztencia más gyógyszerekkel szembeni fokozott érzékenységet okoz. Dr. Pál Csaba az EKT kutatástámogatása révén tanulmányozza a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulását, valamint azt, hogy az egyéb gyógyszerkészítményekkel szembeni járulékos érzékenység miként javíthatná a jövőben a rezisztencia kialakulásának enyhítésére irányuló terápiás stratégiákat.

A hazai kutatóbázissal rendelkező további díjazottak

  • Abért Miklós, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet – matematikai kutatás
  • Philip Howard, Közép-európai Egyetem – propagandakutatás
  • Tijana Krstić, Közép-európai Egyetem – történelmi kutatás a kora újkori Oszmán Birodalomról
  • Takács Károly, Magyar Tudományos Akadémia, Társadalomtudományi Kutatóközpont – pletykakutatás

 
Elejére!