Keresés...

Aranylakodalmassal ünnepeljük a Házasság hetét!

2016. február 13-án a Néprajzi Múzeumban rendezi meg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Házasság Világnapjához kapcsolódó kiemelt rendezvényét: az „Aranylakodalmas”-t. Célja, hogy felmutassa, a házasság életszövetsége az egyén kiteljesedésének lehetősége. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége; védnöke Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az eseményen hangsúlyozottan az 50. évfordulójukat ünneplő aranylakodalmas házaspárokat köszöntjük!

„Fontosnak tartom, hogy pozitív példákon keresztül mutassuk meg a fiataloknak, hogy házasságban élni igenis jó, biztonságot és olyan hátteret ad, amiben sokkal könnyebb az élet hozta akadályokat legyőzni. Kik tudnák ezt hitelesebben képviselni, mint a rendezvény díszvendégei, azok a házaspárok, akik 50 éve kitartanak egymás mellett, ahogyan egykor megfogadták: örömben, bánatban, egészségben és betegségben?” – vallja Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.


„Generációk közötti kapcsolatok” néven indult programsorozat a NOE-ban a hagyományok és az értékek megtartására. Ezáltal azt szeretnénk elérni, hogy a szülők-gyermekek-nagyszülők időt töltsenek egymással, a családi kapcsolatok erősödjenek, a család mint a nemzet alapvető egysége még vonzóbb legyen a felnövekvő generációk számára.

A programsorozat részeként pályázatot írtunk ki: „Örökül kaptuk, örökül hagyjuk?” címmel (www.noe.hu). A pályázatra elsősorban olyan történeteket várunk, melyek bemutatják a generációkon átívelő szokásokat egy-egy család életében.

Aranylakodalmas elnevezésű eseményünk által a házasságot, a hűséget mint értéket mutatjuk fel. A jubiláló házaspárokat személyesen köszönti Novák Katalin államtitkár asszony, így méltatva az élethosszig tartó hűség, az elköteleződés jelentőségét. Bízunk abban, hogy a minta értéke hatni fog, és a fiataloknak kedvet csinál az elköteleződéshez, a házasságban élőknek pedig megerősítést jelent, hogy házasságban élni és kiteljesedni jó!

A „Házasság, mint egészségvédő faktor” címmel Kopp Mária nyomán dr. Purebl György tart előadást. Ezt követi „Karrier és család” témában egy tematikus beszélgetés Keresztes Ilona moderálásában. A gyermekek a kézműves foglalkozásokon menyasszony babát és vőfélybotot készítenek; vendégünk lesz a Liget Táncakadémia „Mezőségi lakodalmasával”. A talpalávalót a Kolompos együttes húzza!


 
Elejére!