Keresés...

Mitől lesz családbarát egy ország?

A PM országgyűlési képviselője, Szabó Tímea törvénymódosítást nyújtott be, amely szerint a teljes jövedelem alapján számítsák a csecsemőgondozási díjat akkor is, ha az több részmunkaidős állásból adódik össze.


A Párbeszéd Magyarországért szerint a fiatalok ma is szeretnének gyerekeket, de felelősen nem vállalják az egzisztenciális válságot, amit ma Magyarországon ez jelent. Az elmúlt 6 évben a kormányzati intézkedések csak a legmódosabb, többgyermekes családok helyzetét javították érdemben, a többség helyzete inkább romlott, rémisztő szintre emelkedett a gyermekeket nevelő családok körében a szegénység.

 Tisztán látszik, hogy az első gyermek születésekor változik meg drámaian egy család élete, ekkor kell számukra a legnagyobb segítség!

Ez komplex rendszerben működik csak: kell hozzá a munka és a család egyensúlyának megteremtése, az apák gyermeknevelésben vállalt szerepének ösztönzése illetve a bölcsődei, óvodai szolgáltatások fejlesztése. A pénzbeli ellátások közül tervei szerint a PM átalakítja a gyed/gyes rendszerét, melynek alapelve a munkába állás segítése és a szegénységi kockázat csökkentése lesz – a jelenlegi ellátás korlátozása nélkül. Ehhez a nyugdíjminimumot rövid távon 50 eFt-ra emelnénk, később ezt az ellátást az alapjövedelem fogja kiváltani. Az Alapjövedelem bevezetése megteremtheti a gyermeket vállaló nők anyagi biztonsága mellett a gyermekvédelmi alap- és szakellátásban dolgozók anyagi megbecsülését is. A gyermekvállalási támogatások adminisztrációját pedig egyszerűbbé, gyorsabbá tesszük!

 A PM úgy látja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet sem megfelelő. Ezért jogszabályi változásokat kezdeményezünk. Például a közelmúlt méltatlan, az Alkotmánybíróságot is megjárt esete kapcsán az országgyűlés elé terjesztettük azt a módosító javaslatunkat, hogy a teljes jövedelem alapján számítsák ki a csecsemőgondozási díjat akkor is, ha az több részmunkaidős állásból adódik össze.

Határozott tervünk, hogy megteremtjük a biztos jogi feltételeit a célzott örökbefogadás rendszerének is.

 Mi olyan Magyarországot szeretnénk, ahol a szülők vállalni tudják kívánt gyermekeiket és a nőknek nem kell választaniuk anyaság és munka, család és sikeres életpálya között. Kinek-kinek a saját életútjához adjuk meg a kellő társadalmi segítséget.

by V. Naszályi Márta


 
Elejére!