Keresés...

Videós anyagok a fenntarthatóság témakörén belül

Az ELTE Humánökológia mesterszakos hallgatói elindították az infocracy.hu  oldalt. A portálon kizárólag a fenntarthatósághoz valamilyen módon kapcsolódó videós anyagok találhatóak. Mivel a tartalmak változatos tematikával, stílusban, és szakmai mélységűek, sokféle korosztály (ön)képzésére alkalmasak lehetnek. A diákoknak javasoljuk, hogy iratkozzanak fel a projekt youtube csatornájára.

Ízelítő az eddigi anyagokból:

Üdvözöllek az antropocén korszakban! (animáció, magyar szinkron, 3 perc)

             
Egy 3 perces látványos utazás, ami az ipari forradalomtól napjainkig repít bennünket, megvizsgálva, hogy milyen pozitív és negatív folyamatok mentek végbe a bolygónkon ez alatt a 250 év alatt. Félelmetes, hogy mindez csak egy szemvillanás civlizációnk 10.000 éves történetében.

Kuslits Béla: Antropocén (előadás [MTA TK], 23 perc)

             
Az előbbi animációhoz kapcsolódó előadás arra törekszik, hogy röviden bemutassa a Föld jelenlegi ökológiai állapotát. Az előadó a Budapesti Corvinus Egyetem fiatal PhD hallgatója, illetve a svédországi Stockholm Resilience Center egykori tanulója.

100%-ban megújulókra alapozott országos energiarendszer (animáció, magyar felirat, 17 perc)

              
A videó megnézésével egy gyakorlati példán keresztül értheted meg, hogy működik egy ilyen energiarendszer. Dániában ugyanis 2035-re történő teljes átállást terveznek a hő- és áramtermelésben, 2050-re pedig a közlekedésben is.


A természet határain belüli élet lehetőségei (előadás [MTA TK], 25 perc)

             
A GreenDependent intézet 5 éve foglalkozik a fenntartható életmód kutatásával és gyakorlati támogatásával. Ez idő alatt több lakossági életmód-programot is vezettek. Ezeknek a tanulságain keresztül mutatja be a témát Vadovics Edina, a szervezet munkatársa.

 
Elejére!