Keresés...

Mit kezdjünk az üveg csomagolási hulladékkal?

Az üres üveg – ahogy köznyelven az üveg csomagolási hulladékot hívjuk – a legkönnyebben hasznot hozó hulladék. Egyrészt azért, mert jó pár típusa visszaváltható és így azonnal, kézzel foghatóan érezzük környezetbarát hozzáállásunk gyümölcsét. Másrészt pedig a szelektív üveggyűjtőkből újrafeldolgozásra átadott üveghez szinte nem is kell semmilyen adalékanyag, amivel „feljavítandó” lenne mint másodalapanyag, mert az úgy jó, ahogy van.


A mindennapi életünkben többféle üveggel találkozunk. Más a szélvédő, a szemüveg lencséje, az ablaküveg, a borospohár és a befőttes üveg. Jelenlegi technológiai tudásunk szerint csak az un. öblösüveget tudjuk begyűjtés után újrahasznosítani. Az üveg CSOMAGOLÁSI hulladék öblösüveg. Ilyen a palack, a befőttes üveg, a kozmetikai szerek tégelyei.

Az üveg csomagolás hulladék otthoni újrahasználata évszázados (sőt évezredes) gyakorlat, gondoljunk csak pl. az apró gyógyszeres üvegcsékre, amelyek az otthonokban újra és újra felhasználásra kerültek, akár megváltozott funkcióval is. De még a nagymamánk sem vett minden szezonban dunsztosüvegeket. Hiszen csak el kell mosni őket és olyanok, akár az új.

Az ünnepek közeledtével érdemes kreatív énünket is felébreszteni és a már meglévő egyszerű vagy éppen díszes üvegekből dekorációt vagy ajándékot készíteni, amihez millió ötletet találunk, ha körülnézünk.

Íme az imádott hógömb, házilag:

OKTF

 
Elejére!